FÖRSAMLINGENS OCH KYRKANS HISTORIA

Första missionshuset från 1883

Samfundet har sin grund i en av de stora folkrörelserna på 1800-talet. Människor möttes av utmaningen att förändra sitt liv och ur detta föddes arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen och frikyrkorörelsen.

Under 1860- och 70-talet hölls väckelsemöten på Björkö, i bostäder, på logar och i sommartid i det fria. Det första missionshuset uppfördes 1883 på en tomt som skänkts till församlingen.

Björkö Missionsförsamling
bildades år 1886, och var en del av den Svenska Missionskyrkan.

1904 satsade församlingen på en utvigning vilket resulterade i ett nybygge.

1905 stod det nya missionshuset klart, uppfört på samma plats som det gamla.

1946-49 utfördes en inre renovering i flera etapper. Bl a drogs centralvärme in och fönstren byttes ut.

1958 genomfördes en yttre renovering varvid väggarna kläddes med gult fasadtegel och taket fick tegelpannor.

1954 uppförde församlingens ungdomsförening ett sommarhem på en arrenderad tomt på Ryd på Björkö. Denna såldes 1970, då året innan en SMU-gård uppförts i anslutning till Missionskyrkan.

1976 byggdes den samman med missionskyrkan.

SMU-gården blev 1995 ersatt med en allaktivitetsgård, "Skutan" då även kyrksalen moderniserades med nytt podium, utbyggd ljudanläggning och konstnärliga utsmyckningar i form av fondmålning, andaktsrum och ljusbärare.

Församlingens tidigare namn och logotyp.

Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan bildade en ny gemensam kyrka: Equmeniakyrkan under 2011. Ungdomarna, kyrkornas ungdomsförbund och tidigare SMU gick före, de bildade Equmenia år 2008.
Församlingen bytte officiellt namn till Equmeniakyrkan Bohus-Björkö under 2016.

Skutan är sammanbyggd med kyrkan. Lokalen nyttjas för ungdoms- och församlingarbete samt för fester, kurser, konferenser och mindre läger, året om.

Källa samt foton: "Missionshus i Öckerö Kommun" (Stig Florén 2003),
"Björkö Misionsförsamling 100 år - minnesskrift (Claes Lager 1983)
samt material från Bohus-Björkö Missionsförsamling.
Andra missionshuset, uppfört 1905

Interiör från invigningen 1905