Sommarbetraktelse av pastor Emma Rudäng

En vänlig grönskas rika dräkt

Den välbekanta psalmens text ”En vänlig grönskas rika dräkt har smyckat dal och ängar” strömmar ur min högtalare, Danny Saucedo och Amy Deasismont har spelat in en ny version av En vänlig grönska, psalm 201 under namnet 201 till förmån för Min stora dag. När jag tittar ut genom mitt köksfönster är det just en vänlig grönska jag slås av. Så gröna bladen är och när jag går ut, så gott kaprifolen luktar, visst blommar de ovanligt vackert i år?

Vi befinner oss i den vackra blomstertiden. Skapelsen är så vacker i sommaren, fylld av färger och dofter. Ett av de åtta särdragen för existentiell hälsa är förundran. När vi njuter av det vackra övar vi oss i förundran och stärker därmed vår existentiella, inre hälsa.

Parallellt med allt det vackra har vi våra egna liv, som ofta är fyllda av såväl glädje som sorg eller svårigheter samtidigt. Som vi kan läsa i Predikaren kapitel 3 i Bibeln:

”Allt har sin tid,

det finns en tid för allt som sker under himlen:

en tid för födelse, en tid för död,

en tid att plantera, en tid att rycka upp, /…/

en tid att gråta, en tid att le,

en tid att sörja, en tid att dansa, /…/

en tid att skaffa, en tid att mista,

en tid att spara, en tid att kasta,

en tid att riva sönder, en tid att sy ihop,

en tid att tiga, en tid att tala,

en tid att älska, en tid att hata,

en tid för krig, en tid för fred.”

Denna text är skriven med en bön om att tiden för fred ska komma snarast.

I allt det som är våra liv har Gud lovat, gång på gång att vara med.

Jag vill önska dig Frid! In i ditt liv och sommaren. Sommaren som ibland inte är så fridfull då det tycks som att mycket ”måste” hinnas med. Låt oss den här sommaren få och ta oss möjligheten att njuta och min förhoppning och bön är att vi får uppleva frid. Nu får vi gå in i sommaren, tillsammans! Välkommen till Equmeniakyrkan Björkö i sommar, till sommarmusik och gemensamma gudstjänster.

Med önskan om en påfyllande, härlig sommar! Låt oss njuta och förundras av sommaren på vår vackra ö.

Emma Rudäng, pastor