Bekymmerlöshetspärlan
KULTUR
Sill och kungligheter
Under 1700-talets sillperiod i Bohuslän, var Björkö en av socknens huvudhamnar. Utefter östsidan av ön, vid Björkö Huvud och Bovik, låg flera verksamheter som tog tillvara sillen: Sillsalterier, trankokerier och saltberedning. Detta skapade små samhällen kring verksamheterna med bostäder, gästgiverier, administrationsverksamhet mm. Befolkningen ökade betydligt och man hade många ”säsongsarbetare” från inland och andra delar av landet.
Självaste kung Gustav III blev så intresserad av dessa verksamheter, som ju också drog in pengar till Sverige i och med att tranfettet var en mycket eftertraktad vara i England och Tyskland m.fl. länder, att han arrangerade en resa till Göteborg och beställde ett besök ut till Björkö för att besöka verksamheterna.
Det berättas, att en konvoj av väl belysta båtar och slupar -15 stycken på vardera sidan om kungens båt, dessutom framför en liknande båt med 12 brinnande facklor -seglade till Björkö från Göteborg en novemberkväll år 1787. Främst i processionen gick en stor båt med regementets musikkår.
På Björkö var Ekmans salteri vackert belyst med lampor och marschaller från stranden upp till huset. Kungen besåg verksamheterna, blev serverad förfriskning och reste tillbaka sent på kvällen, efter att ha förärat herr Ekman ett vackert guldur.
När sillen försvann revs både trankokerier och salterier och befolkningen minskade. Jordbruket blev åter huvudnäring. År 1835 bodde 200 personer på Björkö, varav endast 30 var fiskare.
NATUR
Här finns gråberget.
Ibland är det solvarmt, ibland regnhalt, några gånger istäckt. Det är inte alltid det är ett gråberg. Vissa berg är rödaktiga, gula, går mot mörkt, grönt eller blått. Vårt berg här på Björkö är mestadels av granit och gnejs. De bildades för ca 2 miljarder år sedan.
Gnejs är en bergart som har omvandlats från en annan tidigare bergart. Det kallas då för en metamorf bergart. Både gnejs och granit innehåller mineralen fältspat, kvarts och glimmer. Röd granit, som finns längre upp i Bohuslän, har en stor andel fältspat, som ger dess röda färg. Egyptens pyramider i Giza är delvis byggda av granit.
När du beundrat berget klart, så lyft blicken!
Här finns ett gäng småfåglar i buskarna. De kurar bekymmerslöst eller sjunger av hjärtans lust. Deras skelett är tunt och lätt, och består av många håligheter för att bli så lätt som möjligt. Ett kraftigt bröstben sticker ut där revbenen går samman. Dess funktion är att vara fäste åt flygmusklerna. Fåglarna har en annan fiffig uppfinning: fjädern. Den är lätt och smart och oslagbart bäst på att hålla värmen.
Tänk vad bra att alltid ha ett fluffigt duntäcke som skyddar mot värme såväl som mot kyla!
Tittar du ännu mer uppåt ser du kanske björkens kvastbollar. Det är en svamp vid namn Taphrina betulina (av latin för björk, Betula). Svampen har angripit trädet och trängt in i tillväxtskiktet innanför barken på tunna grenar. Där har svampen manipulerat tillväxtcellerna att gå amok och växa hej vilt i en enda röra. En parasit, således, dock utan att trädet tar alltför stor skada av det.
ANDLIGHET
BEKYMMERSLÖSHETSPÄRLAN kallas också för Glädjepärlan.
För innan vi vet ordet av, är ökentiden slut.
Den himmelsblå pärlan är livets rastplats.
Här i lugnet föds livslust och livsmod.
Här får vi vara utan att göra, här finns inga krav.
-Andas lugnt.
Njut!
Bekymmerslöshetspärlans bön:
Hjälp mig att vara,
inte bara göra och synas.